Leírás
Az akácméz az egyik legkeresettebb mézfajtának számít a világon, közkedvelt HUNGARIKUM. A magyar akácméz azért vívhatta ki ezt az elismerést, mert egész Európában itt található a legkiterjedtebb akácfaállomány, mely összefüggő erdőségeket alkotva alkalmas arra, hogy a legtisztább akácmézet nyerjék ki belőle. Egyedisége világos színében, harmonikus akácvirág illatában és lágy, mellékíz mentes aromájában rejlik. Általános fertőtlenítő és méregtelenítő hatást gyakorol a szervezetre, a benne található nagy mennyiségű robininnek és akacinnek köszönhetően. Regenerálja a májat az akácmézben található fruktóz. Izomlazító hatással bír, sportolás után ajánlott a fogyasztása. Enyhíti a köhögést is. Kalciumban gazdag mézfajta, ezenkívül K, Na, Cu, Ph, Fe, S ásványokat, a vitaminok közül pedig a A, B1, B2, B6, C, G, H találunk benne. Kristályosodási idő: 1-2 év. Világviszonylatban tekintve az akácméz besorolható a három legkevésbé kristályosodó fajtamézek közé.
VIrágporallergia: igen alacsony virágportartalommal bír, így ennek köszönhetően kevésbé képes allergizálni. Emiatt azok a gyermekek is, akik hajlamosak az allergiára, bátran fogyaszthatják az akácvirágból készült mézet. Gyomorsav túltengés esetén is fogyasztható, hiszen jóval alacsonyabb savtartalommal rendelkezik e típusú méz, a többi fajtához képest.